що таке екологія визначення

що таке екологія визначення


Екологія – відносно молода наука, ще не так давно нею цікавилося лише невелике коло фахівців. Однак протягом останніх десятиліть вона почала швидко розвиватись. Цей розділ екології займається, головним чином, визначенням меж стійкості виду і його ставленням до різних екологічних факторів. Аутекологія вивчає також вплив середовища на морфологію, фізіологію та поведінку організмів; • демекологія (екологія популяцій чи видів) вивчає взаємини популяцій чи видів із довкіллям з врахуванням внутрішньопопуляційних та внутрішньовидових процесів.


Екологія є складовою частиною біології. Американський еколог Юджин Одум дав найбільш коротке і найменш спеціальне визначення екології — це біологія навколишнього середовища. Загальна екологія займається дослідженням усіх типів екосистем. Екологія рослин досліджує зв'язки рослинних організмів із середовищем. Екологія тварин досліджує динаміку та організацію тваринного світу. Важливу роль у диференціації екологічної науки мав III Ботанічний конгрес, який відбувся у 1910 році в Брюсселі. На ньому було вирішено поділити екологію рослин на екологію особин (аутекологію) та екологію угруповань (.


Визначення та основні поняття екології. Слово "екологія" утворене від грецького oikos, що означає дім, помешкання, місце перебування, та logos - наука. В дослівному розумінні екологія-наука про живі організми "у себе вдома". Першим ужив термін "екологія" в 1864 р. німецький біолог Ернст Геккель(1834-1919). Екологія - один з фундаментальних розділів біології, який є складовою частиною кожного і всіх її таксономічних розділів (зоології, ботаніки, мікробіології тощо), вона ніби пронизує світ живого на різних рівнях: генному, клітинному, організмовому, популяційному, екосистемному, біосферному; хоча і вивчає переважно біологічні системи від організмового рівня і вище.


Екологія (від дав.-гр. οἶκος — житло, оселище, будинок, майно і λόγος — поняття, вчення, наука) — наука про взаємодії живих організмів і їх спільнот між. собою і з навколишнім середовищем. Термін вперше запропонував німецький біолог Ернст Геккель в 1866 р. в книзі «Загальна морфологія організмів» («Generelle Morphologie der Organismen»). Прикладна екологія з'ясовує різні аспекти дії чинників довкілля на біосистеми і спрямована на розв'язання головним чином практичних питань. агроекологія (сільськогосподарська екологія). аутоекологія (екологія організмів).


Структура екології. Етапи розвитку екологічних досліджень і сучасні погляди на екологію | Сторінка 2. Існує багато визначень цієї науки. Найбільш поширеним є таке: екологія — це фундаментальна синтетична біологічна наука про взаємозв'язок між живими організмами й середовищем існування. Екологія досліджує фундаментальні властивості життя надорганізмового рівня організації. Основний предмет екології — вивчення в сукупності живих організмів, які взаємодіють між собою і утворюють з навколишнім середовищем єдину систему, в межах якої відбуваються процеси трансформації енергії й органічної речовини.


1. Визначення. Сучасне значення поняття екологія має ширше значення, ніж у перші десятиліття розвитку цієї науки. В даний час найчастіше під екологічними питаннями помилково розуміються, насамперед, питання охорони навколишнього середовища. Друге визначення дано на 5-му Міжнародному екологічному конгресі (1990) з метою протидії розмивання поняття екології, наблюдаемому в даний час. Однак це визначення повністю виключає з компетенції екології як науки аутекологію (див. нижче), що в корені невірно. Ось деякі можливі визначення науки "екологія": Екологія - пізнання економіки природи, одночасне дослідження всіх взаємин живого з органічними і неорганічними компонентами навколишнього середовища .


1. Визначення, предмет і завдання екології 2. Основні розділи екології 3. Історія розвитку екології В умовах, коли антропогенні зміни торкнулися практично усіх закутків нашої планети й, навіть, найближчого космічного простору, найважливішим завданням сучасності стало глобальне поліпшення, вдосконалення природокористування, обов'язкове екологічне обґрунтування всіх видів господарської діяльності, погодження планів цієї діяльності між країнами, виконання силами міжнародної співдружності глобальних заходів з охорони біосфери планети. Екологія — це наука про взаємовідносини живих організмів між собою та навколишнім середовищем.


Вступ до вивчення дисципліни. Екологія як наука. Лекція 1 План 1. Поняття екології. 2. Предмет та головні завдання екології. 3. Методи екологічних досліджень. 4. Структура науки про довкілля, місце екології в системі наук. 5. Основні етапи розвитку екології. 6. Українська екологічна школа. 1. Поняття екології Сьогодні, коли на всій планеті під впливом людини відбулися…


Екологія – наука, що відповідає за вивчення загальних взаємозв’язків та взаємовідносин тварин в органічному та неорганічному світах, ставлення до інших живих організмів. Вперше використав цей термін та ввів в науку німецький вчений Ернест Геккель, в 1866 році, його визначення «екології» – це наука про економію, домашній побут тваринних організмів. Етимологія терміну: «ойкос» – житло, місце існування, та «логос» – вчення, слово. Що вивчає наука екологія: Екологія вивчає системи рівня вище окремого організму. Основними об’єктами її вивчення є: популяція – група організмів, що відносяться до одно.


1.1. Предмет вивчення екології. Екологія — це наука, яка вивчає відносини організмів (особин, популяцій, біоценозів і т.п.) між собою та з навколишньою неорганічною природою, загальні закони функціонування екосистем різного ієрархічного рівня, середовище мешкання живих істот (включаючи людину). Посилення впливу людини на природу надає все більшої гостроти екологічним проблемам взаємодії людини та природи, людства та біосфери. Американський еколог Юджин Одум дав найкоротше і найменш спеціальне визначення екології як біології навколишнього середовища. Формування екології як науки відбувалося на початку ХХ століття, і довгий час вона розвивалася серед біологічних наук.


1.1.2. Визначення, предмет, завдання екології. Термін “екологія” запропонував німецький природодослідник Ернст Геккель. 1866 р. у книзі “Загальна морфологія”. Цей термін походить від двох грецьких слів. “О/СОУ” (ойкос), що означає “дім”, “житло”, “місцеперебування”, та. (логос). “вчення”. Для кращого розуміння питання предмета екоглогії, необхідно визначити місце. екології серед інших біологічних наук та розглянути їх взаємозв‟язки, (рис. 1). На цьому рисунку бачимо, що “пиріг” біології можна розкраяти, по горизонта лі. відокремлюються фундаментальні науки, по вертикалі - таксономічні підрозділи. Отже, екологія належить до фундаментальних підрозділів біології і є складовою час


1.1. Наука екологія, її визначення Термін ЕКОЛОГІЯ (від грецької oikos «ойкос», що означає будинок, житло, місцеперебування і logos «логос» – наука, навчання) – наука про відносини організмів і утворюваних ними співтовариств між собою і навколишнім середовищем. Цей термін введений німецьким зоологом Ернестом Геккелем у 1866 році. «Современная экология – новий раздел знания, наука о выживании в. окружающей среде, фундаментальная основа для природоохранного и.


Сучасне визначення екології звучить наступним чином: Екологія -- наука про взаємини організмів між собою і з навколишнім їх неорганічної середовищем; про зв'язки в надорганізменних системах, про структуру і функціонування цих систем. (в літературі, безсумнівно, можна зустріти безліч визначень, то заужающіх, то до неясності розширюють сферу екології як науки; дане визначення охоплює, перш за все, область класичної біоекологія). Якщо ж говорити простіше, то екологія вивчає відносини організмів із середовищем їх проживання, між якими виникає безліч різноманітних зв'язків.


Екологія (від греч.(грецький) óikos — житло, місцеперебування і .логия ), біологічна наука, що вивчає організацію і функціонування надорганізменних систем різних рівнів: популяцій, видів, біоценозов (співтовариств), екосистем, біогеоценозов і біосфера. Часто Е. визначають також як науку про взаємини організмів між собою і з довкіллям. Сучасна Е. інтенсивно вивчає також проблеми взаємодії людини і біосфери. Основні розділи екології. В процесі виконання МБП стандартизована методика визначення продукції різних трофічних ланок. Дослідження по біологічній продуктивності продовжені міжнародною програмою «Людина і біосфера» (ЧИБ), у якій головна увага приділена аналізу дії діяльності людини на біосферу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

решебник navigate coursebook

громадянська освіта 10 клас ремех відповіді

контрольна робота лексикологія фразеологія 6 клас відповіді